Als de muren van ons stadsklooster konden spreken…
Als de muren van ons stadsklooster konden spreken zouden hun verhalen u meenemen naar lang vervlogen tijden. De eerste stenen van het klooster werden ruim 500 jaar geleden gelegd en sindsdien heeft het pand vele functies gediend. Momenteel voegen de huidige pandbewaarders een nieuw hoofdstuk toe aan de rijke geschiedenis van dit Rijksmonument.
Wij nemen u kort mee in een paar reeds geschreven hoofdstukken van de Mariënhof. De geschiedenis van de Mariënhof begint wanneer de Celzusteren in 1479 een klein klooster bouwen. Niet veel jaren later verhuizen de zusters naar een andere locatie en namen Augustijner monniken uit Soest intrede in het klooster.
Omstreeks 1600 kreeg de Mariënhof een nieuwe functie en werd het Burgerweeshuis gevestigd in het klooster. Ruim 300 jaar was de Mariënhof een weeshuis, een hele lange periode in haar geschiedenis. Bijzonder is dat het Burgerweeshuis als stichting tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat.
Begin jaren ’90 vestigde Jon Sistermans twee restaurants in de Mariënhof, die niet lang daarna beiden een Michelinster kregen. En dat was uniek, twee sterrenzaken onder één dak.
De Mariënhof heeft dus altijd een verzorgende rol gehad en heeft mensen eeuwenlang samengebracht. Deze verzorgende en verbindende rol vervult ze nog steeds en neemt vandaag de dag, in onze bedrijfsvoering, een belangrijke plek in.
Fotografie header en rechterzijde: Jurgen de Boer
Lees meer over de geschiedenis van de Mariënhof